Manifestări Științifice

Conferința ştiinţifico-practică internațională “Instruire prin cercetare pentru o societate prosperă”, ediția a XI-a și Concursul Internațional „Tânărul cercetător”, ediția V-a

La 16-17 martie 2024, în cadrul Facultății Biologie și Chimie a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangăˮ din Chișinău a avut loc a XI-a ediție a Conferinței ştiinţifico-practice internaționale „Instruire prin cercetare pentru o societate prosperă”.

Conferința a fost deschisă cu un cuvânt de salut din partea: Antoci Diana, prorectorul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, Moldova; Miron Liviu-Dan, prorectorul Universității de Științele Vieții “Ion Ionescu de la Brad” din Iași, România; Coropceanu Eduard, directorul ICITT, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău; Aluchi Nicolai, decanul Facultății Biologie și Chimie, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău.

La Conferință au participat circa1200 de participanți din Republica Moldova, România, Ukraina, SUA, Portugalia,Bulgaria. Au fost prezentate comunicări în baza experienței didactice, rapoarte științifice în baza cercetărilor realizate, care au fost abordate în ședința în plen și cele 4 secții: Realizări actuale ale chimiei și protecția mediului; Biodiversitate și ecologie; Tendințe actuale ale didacticii (Științe exacte); Tendințe actuale ale didacticii (Științe ale vieții).

La 17 martie 2024, în cadrul Conferinței ştiinţifico-practice internaționale „Instruire prin cercetare pentru o societate prosperă” a avut loc a V-a ediție a Concursului Internațional „Tânărul cercetător”. Pentru participarea la concurs, au fost depuse proiectele a peste 110 de echipe de elevi din Republica Moldova și România.Concursul s-a desfășurat pe două direcții: 1. Proiecte STEM; 2. Proiecte de cercetare. Din toate dosarele depuse au fost selectate cel mai bine argumentate științific primele 112 dosare, care au fost evaluate de către comisiile de la cele 2 direcții.

În urma dezbaterilor constructive s-a ajuns la următoarele concluzii și idei de perspectivă:

Ø Conferința prezintă o platformă pentru diseminarea celor mai valoroase rezultate în domeniu și posibilitate unică de a promova ideile de cercetare la tineri prin intermediul Concursului Internațional „Tânărul Cercetător”;

Ø Continuarea edițiilor conferinței cu atragerea specialiștilor de valoare din diverse domenii;

Ø Principalele cauze de degradare a biodiversităţii sunt modificările aduse habitatelor naturale de către sistemele intensive și extensive de producţie agricolă, de construcţii, de exploatări minerale de suprafaţă, de defrişarea pădurilor, exploatarea excesivă a surselor acvatice și a solurilor, de speciile alogene invazive de plante și animale, de poluare și, într-o măsură din ce în ce mai mare, de schimbările climatice globale;

Ø Atragerea tinerilor în activități de consolidare a culturii ecologice;

Ø Implementarea tehnologiilor educaționale moderne și clasice în formarea personalităţii competente, cu
spirit creativ;

Ø Promovarea transferului de cunoștințe și tehnologii din domeniul cercetării spre sistemul educațional;

Ø Elaborarea mecanismelor de motivare a tinerilor pentru orientarea profesională în domeniul științelor
naturii;

Ø Promovarea colaborării cu instituțiile de prestigiu de peste hotare pentru realizarea unor studii de valoare și elaborarea proiectelor comune.

                                                                 Salonul Internațional de Inventică și Antreprenoriat Inovativ                                                                                                         

La 12 octombrie 2023 în cadrul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău (Clasa Viitorului) și-a desfășurat lucrările
Salonul Internațional de Inventică și Antreprenoriat Inovativ, în cadrul căruia au fost expuse peste 250 de lucrări la cele 5 categorii:
INVENTIONS,
BOOK SALON, INNOVATIVE ANTREPRENEURSHIP, THE YOUNG INVENTOR, THE YOUNG ENTREPRENEUR. 

Salonul Internațional de Inventică și Antreprenoriat Inovativ, organizat în parteneriat cu Asociația Obștească Inovație în Educație de Performanță și Academia Antreprenoriatului Inovativ are misiunea de a uni pe aceiași platformă cercetătorii și antreprenorii, practicienii cu experiență și tinerii care abia încep primele cercetări pentru a asigura fuziunea între diverse grupuri și a realiza conexiuni care ar permite asigurarea continuității școlilor științifice și transmiterea experienței între generații. Un interes deosebit prezintă promovarea tinerilor în cercetare, încurajarea talentelor în creștere. 

În cadrul Salonului au fost expuse lucrări din Republica Moldova, România, Republica Cehă, Germania, Eveția, Arabia Saudită, Malaezia, Indonezia.

                                                                 Concursul Internațional “Tânărul cercetător”, ediția a IV-a                                                                                                                         La 19 martie 2023, în cadrul Facultății Biologie și Chimie a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangăˮ din Chișinău a avut loc a IV-a ediție a

Concursului Internațional “Tânărul cercetător”, organizat în parteneriat cu Asociația Obștească „Inovație în Educație de Performanță”. Pentru participarea la concurs au fost depuse proiectele a peste o sută de echipe de elevi din Republica Moldova și România. Concursul s-a desfășurat pe două direcții: 1. Proiecte STEM; 2. Proiecte de cercetare. 

      Din toate dosarele depuse au fost selectate cel mai bine argumentate științific primele 100 de dosare, care au fost evaluate de către comisiile de la cele 2 direcții. La eveniment au fost prezenți peste 300 participanți. Au fost oferite o serie
de mențiuni: Premiul Mare (2), Cupa de Aur (2), Cupa de Argint (2), Cupa de Bronz (2), Medalii de Aur (10), Medalii de Argint (14), Medalii de Bronz (20).

 

Scroll to Top